Έκθεση: Μουσείο χωρίς σπίτι

[ ARTI news / Ήπειρος / 26.03.17 ]

Η Oxfam και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας επιθυμούν να ευχαριστήσουν δημόσια τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες, που μοιράστηκαν και εξακολουθούν να μοιράζονται κομμάτια της ζωής τους, μεταφορικά και κυριολεκτικά, και γι’ αυτό δημιούργησαν το ‘Μουσείο Χωρίς Σπίτι’. Ένα Μουσείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μια Έκθεση για τη φιλοξενία.

Μέσω ενός βραστήρα, ενός μπουφάν, μιας παιδικής κασετίνας και μέσα από ένα τουμπερλέκι αναδεικνύεται η αλληλεγγύη των Ελλήνων, προς τους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους.

«Το ‘Μουσείο Χωρίς Σπίτι’ αναδεικνύει τη συγκινητική ανταπόκριση και υποδειγματική αλληλεγγύη των Ελλήνων σε όλες και όλους αυτούς που έφτασαν στην Ελλάδα σε αναζήτηση ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Και στην περιοχή της Ηπείρου όπου η Oxfam υλοποιεί πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, η ειλικρινής και γενναιόδωρη προσφορά και φιλοτιμία των ανθρώπων αξίζει ένα μεγάλο ‘Ευχαριστώ’», δήλωσε ο κ. Nicola Bay, Διευθυντής της Oxfam στην Ελλάδα. «Η εν λόγω εκστρατεία μας καλεί, όλες και όλους εμάς, να συνεχίσουμε στον ίδιο αυτό δρόμο της προσφοράς, να μην υπαναχωρήσουμε, να παραμείνουμε αλληλέγγυοι προς τον κάθε αδύναμο, να μην υποκύψουμε σε ‘σειρήνες’ διχασμού», δήλωσε ο κ. Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Φωτογραφίες των αντικειμένων αυτών, που αντιπροσωπεύουν την ένδειξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, θα βρίσκονται -το επόμενο διάστημα και έως τις 5 Μαΐου - σε κεντρικούς δρόμους (Δωδώνης, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Παπανδρέου) και σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους της πόλης των Ιωαννίνων (Πνευματικό Κέντρο, Δημοτική Πινακοθήκη, ΚΤΕΛ, Αεροδρόμιο, ΔΕΥΑΙ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, νέο Κοινοτικό - Πολιτιστικό Κέντρο κ.ά.), ενώ πραγματικές προθήκες με «ζωντανά εκθέματα» θα φιλοξενηθούν το ίδιο διάστημα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας – Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ, στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα και στο Καμπέρειο – ΔΗΠΕΘΕΙ. «Ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζει την κοινή εκστρατεία των δύο οργανώσεων για την αλληλλεγγύη και θα συνεχίσει με την ίδια θέρμη δράσεις υποστήριξης των προσφύγων που βρίσκονται στην πόλη μας», δήλωσε η κα Αλέκα Βακαλοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από πραγματικές ιστορίες αλληλεγγύης και ελπίδας που αποτυπώνουν τη δύναμη των ανθρώπων να πραγματοποιούν αλλαγές προς μια θετική κατεύθυνση. Πολλές από αυτές τις ιστορίες είναι «γραμμένες» στην Ήπειρο, όπου απλοί, καθημερινοί άνθρωποι τόλμησαν και τολμούν να δείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους χωρίς καμία διάκριση, και παρά τις δικές τους δυσκολίες. «Μικρές πράξεις αλληλεγγύης που αξίζουν ένα μεγάλο Ευχαριστώ». «Γνωριστήκαμε με τους ανθρώπους που μένουν στη δομή της Κόνιτσας και τους νιώθουμε τώρα σαν δική μας οικογένεια. Ακόμη και αυτοί που φεύγουν, δεν μας ξεχνούν», δήλωσε η Βάσω Χατζή, που «πρωταγωνιστεί» σε μια από τις πραγματικές ιστορίες της εκστρατείας.

Σημειώνεται ότι στο www.museumwithoutahome.gr θα μπορούν όλοι και όλες να δουν τα «εκθέματα» και να διαβάζουν τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων που «κρύβονται» πίσω από κάθε ένα από αυτά. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της εκστρατείας οι ενδιαφερόμενοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν με την υπογραφή τους τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Oxfam και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διεκδικώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους. Γιατί ... «Η υπογραφή σας είναι η δύναμή μας»! Τέλος, οι δύο οργανώσεις επιθυμούν να ευχαριστήσουν όλους τους τοπικούς φορείς που στηρίζουν την υλοποίηση της εκστρατείας στην Ήπειρο και, πιο συγκεκριμένα, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το Μουσείο Αργυροτεχνίας (Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ), το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και τον Αερολιμένα Ιωαννίνων.