Στην Ανθή Ευστρατιάδου το βραβείο Μελίνα Μερκούρη

[ ARti news / Ελλάδα / 20.03.17 ]

Τη χρυσή καρφίτσα της Μελίνας θα φοράει για έναν χρόνο η Ανθή Ευστρατιάδου για την ερμηνεία της στο έργο «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η φετινή απονομή του βραβείου, που απονέμεται για ενδέκατη χρονιά σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου,  έγινε το απόγευμα στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα.

Η Ευστρατιάδου παρέλαβε την καρφίτσα από τις περσινές νικήτριες Αλεξάνδρα Αϊδίνη (για τη διαρκώς σολντ άουτ «Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου)  και Ιωάννα Παππά (για τον μονόλογο «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη).

Η βραβευθείσα ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης  και ιδιαίτερα τον Γ. Περλέγκα, αλλά και τη θεατρική οικογένεια στην οποία μεγάλωσε, δηλαδή τις Ομάδες Κανιγκούντα και Προτσές.

Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των νέων ταλαντούχων ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους. Το βραβείο ανέρχεται στα 3.000 ευρώ.

Στην επιτροπή ήταν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

Οι υπόλοιπες υποψήφιες ήταν η Δήμητρα Βλαγκοπούλου (για τα έργα «Ο Θεατροποιός» σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και «Φάουστ σε μετάφραση Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και  σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου), η Ντάνη Γιαννακοπούλου (για το έργο «'Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη), η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη για το έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η Κατερίνα Μαυρογεώργη (για το έργο «Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο» σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου) και η Ελίνα Ρίζου για το έργο «Τα Κύματα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά.