Σελίδες-κιβωτός για τα μυστικά των Αντικυθήρων

[ Αγγελική Κώττη / Ελλάδα / 04.01.17 ]

Είναι «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» του Κωστή Στήκα που μόλις κυκλοφόρησε και παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, από την ανακάλυψή του στη θάλασσα μέχρι και την αποκρυπτογράφηση των λειτουργιών και τη δημιουργία αντιγράφων.

Ο συγγραφέας μέσα από μια πληθώρα συνεντεύξεων αποκαλύπτει κάθε κρυμμένο μυστικό και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μεταφέρει στον αναγνώστη όλη τη γνώση που κρύβεται πίσω τον Μηχανισμό ?που θεωρείται ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής? και τις λειτουργίες του.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός επί του θέματος για να κατανοήσει την απήχηση που έχει η αποκωδικοποίηση του Μηχανισμού στην κατανόηση της Ιστορίας της Ανθρωπότητας αλλά και της χώρας μας» γράφει ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Β. Νανόπουλος. «Ακούμε συνέχεια ότι οι αρχαίοι Ελληνες δεν ασχολούνταν πολύ με το πείραμα και την τεχνολογία, μόνο φιλοσοφούσαν. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί απόδειξη ότι αυτό δεν ισχύει.

Στην έκδοση αποτυπώνεται πόσο προχωρημένοι ήταν στην τεχνολογία. Οταν μιλάμε για αρχαία ελληνική σκέψη δεν εννοούμε μόνο την Αριστο-Σωκρατο-Πλατωνική φιλοσοφία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε τους Προσωκρατικούς και τη Σχολή της Αλεξάνδρειας (ελληνιστικοί χρόνοι), της οποίας ''προϊόν'' φαίνεται να είναι και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το παρόν βιβλίο αλλάζει, πραγματικά, την αντίληψή μας για την αρχαία Ελλάδα και αποκαθιστά την αλήθεια για το τεχνολογικό και επιστημονικό επίπεδό της».

Υμνος στην καινοτομία
Το βιβλίο αποτελεί έναν ύμνο στην καινοτομία. Στις σελίδες του συναντώνται πολλοί και διαφορετικοί κόσμοι. Αρχαιολόγοι, αστροφυσικοί, φιλόσοφοι, ιστορικοί, μελετητές, εκπαιδευτικοί, μεγάλοι μηχανικοί της ωρολογοποιίας, κορυφαίοι επιχειρηματίες, ακόμη και παιδιά... Συνδετικός κρίκος η δυνατότητά τους να καινοτομούν - δηλαδή να τολμούν να είναι καθένας ο εαυτός του.

Η σοβαρότερη και πλέον πολύπλοκη επιστημονική έρευνα, από σπουδαίους επιστήμονες, παρουσιάζεται με πλήρη αλλά και δημιουργικό τρόπο. Θέτει ερωτήματα, λύνει απορίες, γίνεται δημιουργικό ?αλλά και τόσο διδακτικό? παιχνίδι στο σχολείο ή με τα τουβλάκια της LEGO...

«Μια απλή ματιά στον κατάλογο των περιεχομένων του αρκεί για να καταλάβει κάποιος τον πλούτο των γνώσεων που περιλαμβάνεται στις 200 σελίδες του» γράφει ο Διονύσης Σιμόπουλος, αστροφυσικός και διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου. «Η τεχνοτροπία των συνεντεύξεων με τους πλέον σημαντικούς αρχαιολόγους, αστροφυσικούς, φιλοσόφους, ιστορικούς, μελετητές, εκπαιδευτικούς και μηχανικούς ωρολογοποιίας κάνει τις πληροφορίες να ρέουν, σαν να ακούμε κάποιον δικό μας φίλο».

«Το βιβλίο ''Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων'' είναι ένας συναρπαστικός φόρος τιμής στο πιο πολύπλοκο τεχνούργημα της αρχαίας τεχνολογίας και επιστήμης που διασώθηκε έως τις μέρες μας, αλλά και μια αποκαλυπτική καταγραφή της εκατονταετούς έρευνας που έδωσε απαντήσεις σε πολλά από τα αινίγματα που υπήρχαν γύρω του» σημειώνει ο καθηγητής Αλεξάντερ Τζόουνς, καθηγητής της Ιστορίας των Θετικών Επιστημών στην Αρχαιότητα, Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης. Η έκδοση διατίθεται αποκλειστικά στα Public.

Οι έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων θα παρουσιαστούν τον Φεβρουάριο στο Φεστιβάλ Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, που θα γίνει στη Βαρσοβία. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο δρ Μπρένταν Φόλεϊ, ο οποίος μετέχει στις έρευνες, που γίνονται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole.

Ανάμεσα στις ανασκαφές ναυαγίων που θα παρουσιαστούν θα είναι εκείνες που γίνονται σε αρχαία πλοία (όπως ένα ρωμαϊκό στη Νάπολη) αλλά και σε σύγχρονα, όπως πολωνικά ναυάγια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

*Το άρθρο της Αγγελικής Κώττη δημοσιεύεται στην εφημερίδα « Έθνος» (4/1/2017)