Που το πάει ο Ερντογάν;

[ ARti news / Ελλάδα / 12.03.18 ]

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει επίδειξη πολεμικής ισχύος από το Σαγγάριο διαμηνύοντας στους Ελληνας ότι κάποτε (το 1921) «γλίτωσαν από το να παστωθούν» σαν ψάρια κι «έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα». Πετάει «δυναμίτες» στους συμμάχους του ΝΑΤΟ εγκαλώντας τους ότι δεν ανταποδίδουν την αλληλεγγύη της Τουρκίας και δεν την στηρίζουν στο κουρδικό.

Κατακεραυνώνει με εθνικοπατριωτικούς μύδρους την αμερικανική Moody’s για την υποβάθμιση της (παραπαίουσας) τουρκικής οικονομίας, και αποθεώνεται από τα πλήθη χαιρετώντας με το σήμα των Γκρίζων Λύκων προς εσωτερική πολιτική εξισορρόπηση. Και παραπλεύρως, και κυρίως, απειλεί να τινάξει στον αέρα τον δυτικό ενεργειακό σχεδιασμό στην ανατολική Μεσόγειο μπλοκάροντας με αλλεπάλληλες NAVTEX όλη την κυπριακή ΑΟΖ και στέλνοντας το «Μπαρμπαρός» να… υποδεχθεί το ερευνητικό πλοίο της Exxon Mobil.

Μέσα μόνον σε τρεις μέρες όλα αυτά μάλλον αρκούν για να πείσουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται πλέον εκτός διεθνών πολιτικών και διπλωματικών ορίων, κι ενδεχομένως κι εκτός κάθε ελέγχου. Το δε ερώτημα είναι μέχρι που σκοπεύει, και που μπορεί, να φθάσει. Και ακολούθως, το πώς απαντά η Ελλάδα σ’ αυτή την έκρηξη του νέο-ισλαμικού αναθεωρητισμού.