Ο Νίκος Αντωνιάδης υποψήφιος Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου

[ ARti news / Ήπειρος / 09.10.17 ]

 

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου θα γίνουν στις 18 Οκτωβρίου.

Η εκλογική διαδικασία αφορά και τους αντιπρυτάνεις που όμως έχουν λόγους ήδη να «κερνούν» γλυκά για τα συχαρίκια και τις ευχές των συναδέλφων τους, εφόσον συνολικά οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν είναι όσες και οι θέσεις και εν προκειμένω οι τέσσερις νέοι αντιπρυτάνεις του ΤΕΙ Ηπείρου, είναι οι:

Κωνσταντίνος Αγγέλης Καθηγητής - Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, Βικτωρία Ζακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Τμήμα Λογοθεραπείας, Κωνσταντίνος Καραμάνης Αναπληρωτής Καθηγητής - Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και  Περικλής Τάγκας Καθηγητής - Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση που θα γίνει για τη θέση του Πρύτανη για την οποία έθεσαν υποψηφιότητα ο Νίκος Αντωνιάδης Καθηγητής - Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής,  ο Ιωάννης Γκανάς Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και ο Αναστάσιος Τσίνας, Καθηγητής Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Οι εκλογές χρονικά προηγούνται του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο -όπου και αναμένεται μεταξύ των άλλων να τεθούν και τα ζητήματα αναβάθμιση των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ήπειρο και εν προκειμένω του ΤΕΙ.

 Δήλωση του Νίκου Αντωνιάδη

Ο Νίκος Αντωνιάδης Καθηγητής - Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, (Άρτας), δήλωσε για την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα τα εξής: «Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή και έχει παρασύρει στη δίνη της όλες τις πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας και των λειτουργιών της κοινωνίας. 

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη και το ΤΕΙ Ηπείρου αποτελεί τμήμα αυτής της κατάστασης. Με σημαντικά μειωμένη χρηματοδότηση και δυσκολίες στην προσέλκυση φοιτητών, το Ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας και έχει περιέλθει σε μια κατάσταση στασιμότητας. Τα προβλήματα που δημιουργεί η διασπορά σε πολλά γεωγραφικά σημεία γίνεται όλο και δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν. 

Τα Ιδρύματα ξαφνικά εμφανίζονται ανοχύρωτα, καθώς σε παλαιότερες εποχές δεν φρόντισαν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, αντίθετα πλειοδότησαν στην άφρονα πολιτική της επέκτασης χωρίς πραγματικές βάσεις και τώρα δρέπουν τους καρπούς της. 

Έχω επιχειρηματολογήσει με επανειλημμένες παρεμβάσεις επί δεκαετία υπέρ ενός επανασχεδιασμού του χάρτη των ΤΕΙ, με πρωτοβουλία των ίδιων των Ιδρυμάτων, στην κατεύθυνση σχηματισμού μεγάλων και ισχυρών πόλων, κάτι που το Ίδρυμά μας δεν υιοθέτησε ποτέ. 

Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι που επέκριναν αυτές τις απόψεις μόλις πριν λίγα χρόνια ξαφνικά προβάλλουν τον μπαμπούλα της αδύναμης θέσης μας και της δημιουργίας ισχυρών Ιδρυμάτων, «γιατί αλλιώς κλείνουμε». 

Σήμερα, από αδύναμη πλέον θέση, το Ίδρυμα καλείται να προσαρμοσθεί σε νεφελώδη σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για τον Ενιαίο Χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου περιλαμβάνεται και κάποιου είδους «συν-λειτουργία» με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η προσαρμογή αυτή γίνεται σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, με τις φήμες να κυκλοφορούν στις πλατείες και τα καφενεία της Άρτας, ενώ το Ίδρυμα δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση. Μάλιστα, την εκλογική διαδικασία σκιάζει η αποκάλυψη περί ύπαρξης σχετικής αλληλογραφίας με το Υπουργείο, την οποία η απερχόμενη Διοίκηση αρνείται να δημοσιοποιήσει, όταν είναι προφανές ότι αφορά κρισιμότατες κινήσεις για το ίδιο το μέλλον του Ιδρύματος. 

Η πορεία του Ιδρύματος δεν μπορεί να καθορίζεται πίσω από βαριές αδιαφανείς κουρτίνες, με το ίδιο το προσωπικό του αμέτοχο. Είναι αυτονόητο ότι μια κοινή παράλληλη πορεία των δύο Ιδρυμάτων της Περιφέρειας είναι επιθυμητή και θα ενισχύσει τη θέση του ΤΕΙ Ηπείρου. 

Μια τέτοια διαδικασία όμως απέχει πολύ από τη φημολογούμενη συγχώνευση η οποία απαιτεί ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ενώ δεν φαίνεται καμία βούληση της Πολιτείας να θεσπίσει ένα σαφές σύνολο κανόνων. 

Οποιοδήποτε σκεπτόμενο μέλος του Ιδρύματος μπορεί να διαπιστώσει με μια πρόχειρη επισκόπηση ότι υπάρχουν δεκάδες ζητήματα ανοιχτά χωρίς προφανή λύση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι επιτρεπτή η διολίσθηση σε μια απορρόφηση επιλεγμένων νησίδων του ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία πρακτικά θα σημάνει την εξαφάνιση του Ιδρύματος, με αντάλλαγμα την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων.

Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων επισκιάζει τα σημαντικά θέματα που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη ζωή του Ιδρύματος και τα οποία παραπέμπονται στις καλένδες της «συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο» ή λύνονται με τρόπο ανορθολογικό και αυθαίρετο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατανομή των τελευταίων θέσεων καθηγητών που δόθηκαν στο Ίδρυμα, ή η βιασύνη να συμμορφωθούμε ακόμα και με εξόφθαλμες παράνομες συστάσεις του Υπουργείου ώστε να προβάλλουμε εικόνα καλού και υπάκουου παιδιού.

Η λύση για το Ίδρυμα είναι η συνεχής προσπάθεια για ισχυροποίησή του και ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του, προσπαθώντας παράλληλα για αναζήτηση συνεργειών με άλλα Ιδρύματα, στην κατεύθυνση δημιουργίας ισχυρών πόλων. 

Μια τέτοια διαδικασία όμως πρέπει να θέτει ως απαράβατο όρο τον σεβασμό της πορείας και της ιστορίας του Ιδρύματος αλλά και του τεχνολογικού του χαρακτήρα, ενώ πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το προσωπικό του θα διασφαλιστεί ως προς τις προοπτικές του και τις συνθήκες εργασίας του.

Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με την πρέπουσα σοβαρότητα και με μια στιβαρή ηγεσία η οποία θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει την κατάσταση όπως αντικειμενικά είναι και να στοιχίσει το Ίδρυμα σε μια ενιαία γραμμή σοβαρής και αξιοπρεπούς πορείας. 

Αυτός είναι ο πυρήνας της σκέψης μου για το μέλλον του Ιδρύματος και προσβλέπω στην στήριξη της κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου ώστε να έχω την τιμή να ηγηθώ αυτής της πορείας, με γνώμονα πάντα τη διαφάνεια και την ισονομία, και όχι την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών»