Μουσική αφύπνιση για το Γεφύρι της Πλάκας

[ ARti news / Ήπειρος / 26.07.17 ]

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, θα πραγματοποιήσει δύο μουσικές βραδιές, Παρασκευή και Σάββατο, 4 και 5 Αυγούστου 2017, στην γέφυρα της Πλάκας, τόσο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων δράσης της Ομοσπονδίας όσο και για να εκφράσει προς την Πολιτεία το αίτημα της έγκαιρης αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας. Την προσπάθεια θα υποστηρίξει η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Η πρώτη βραδιά είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής και δράσης της Ομοσπονδίας, με αναφορά στους απόδημους Τζουμερκιώτες, και θα είναι ένας φόρος τιμής στους μεγάλους δασκάλους του Ηπειρώτικου κλαρίνου και την τέχνη τους. Θα είναι εκεί το σύνολο, σχεδόν, από τις πιο σπουδαίους μουσικούς της Ηπείρου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις διαφορετικές τεχνικές παιξίματος του κλαρίνου που διαμόρφωσαν και τις σχολές του οργάνου. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Δημήτρης Υφαντής. Θα ακολουθήσουν οι σπουδαίοι του είδους Πετρολούκας Χαλκιάς και Γιώργος Κωτσίνης και μαζί τους οι καλύτεροι ερμηνευτές της τοπικής παράδοσης: Σάββας Σιάτρας και Γιάννης Παπακώστας.

Θα ακουστούν τραγούδια ιστορικά, της ξενιτιάς, του γάμου, της αγάπης και μοιρολόγια, που εκφράζουν όλες τις όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τη δεύτερη βραδιά, θα είναι παρών ο Μίλτος Πασχαλίδης με την ορχήστρα του. Επίσης το ίδιο βράδυ θα ακουστούν τραγούδια και από έναν νέο τραγουδοποιό, τον Θανάση Σκαργιώτη από το Μονολίθι.