Η ERT World μεταδίδει δορυφορικά την «Πίτα του Ηπειρώτη 2017»

[ ARti news / Ήπειρος / 06.02.17 ]

Μετά από 4 χρόνια η ERT World μεταδίδει και πάλι δορυφορικά τη ''Πίτα του Ηπειρώτη 2017'', ύστερα από αίτημα της ΠΣΕ. Δεν είναι σίγουρα ένα εύκολο εγχείρημα, καθόσον είναι μιά παραγωγή υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών και τέτοιο εγχείρημα, μιάς απευθείας μετάδοσης ενός γεγονότος, που έχει πολλούς συντελεστές, γίνεται ύστερα από μερικά χρόνια απραξίας, σε τόσων υψηλών δεδομένων μετάδοση και πραγματοποιείται για πρώτη φορά, υπό των νέων συνθηκών της Δημόσιας Τηλεόρασης. Το σίγουρο είναι ότι, ο Ηπειρώτης Δ/ντής Προγράμματος της ΕΡΤ Γιώργος Σούλας και ο φίλος της ΠΣΕ σκηνοθέτης Στάθης Ρέππας, εγγυούνται για επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.Η μετάδοση αρχίζει στις 10.35' πρωινή ώρα Ελλάδος και ολοκληρώνεται στις 14.00, το μεσημέρι. Το Δ.Σ. της ΠΣΕ ευχαριστεί δημόσια τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, τον Δ/ντα Σύμβουλο Λάμπρη Ταγματάρχη, τον Δ/ντή Προγράμματος Γιώργο Σούλα, όσους συνέβαλαν και όσους θα συμβάλουν για να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάδοση και βέβαια τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που τη Κυριακή το πρωί 12 Φεβρουαρίου, θα υπλοποιήσουν την απευθείας μετάδοση της ''Πίτα του Ηπειρώτη 2017''.

 

Η πίτα του Ηπειρώτη

Η "Πίτα του Ηπειρώτη 2017" θα λάβει χώρα την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, μετά τις 10 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Φάληρο.

Φέτος, η «Πίτα του Ηπειρώτη 2017» αφιερώνεται στα Ηπειρωτόπουλα της ξενιτειάς και στα 80 χρόνια από την ίδρυση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με ελεύθερη είσοδο.

Η «Πίτα του Ηπειρώτη», είναι το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Ελλάδα, η κορυφαία συνάντηση Αποδήμων κάθε χρόνο στην Αθήνα. Μαζί και παράλληλα, η Ελληνική Εταιρεία των Αρχιμαγείρων, θα επιδείξουν και προσφέρουν στους παρευρισκόμενους ηπειρώτικη γαστρονομία.
Με τη συμμετοχή ογδόντα και πλέον χορευτικών ομίλων, με πάνω από 2.500 χορευτές, πλήθους κομπανιών, χορωδίας και πολυφωνικού ομίλου, η εκδήλωση αποτελεί ένα πλουσιότατο γιορταστικό πολυθέαμα. 
Μια άγρα από τα σημαντικότερα Ηπειρώτικα τραγούδια της ξενιτιάς συνθέτουν το πλουσιότατο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της «Πίτας του Ηπειρώτη». 
Με σολίστ τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, οι Ηπειρώτικες κομπανίες των, Νίκου Φιλιππίδη, Ναπολέοντα Δάμου, Θοδωρή Γεωργόπουλου, «Λαλητάδες», Λευτέρη Γκιώκα, Τάσου Μαγκλάρα, και Σταύρου Λότση θα συνοδεύσουν τους τραγουδιστές, Αντώνη Κυρίτση, Σάββα Σιάτρα, Γιάννη Καψάλη, Κώστα Μήτση, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Νίκο Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Χρήστο Πότση, Θωμά Κυρίτση, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Mατίνα Τζήκα, Δημήτρη Τσίπρα και Αδελφούς Κόντη. Η Παραδοσιακή Χορωδία και το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε., συμμετέχουν στο μουσικό πρόγραμμα που, διανθισμένο από ιστορικό και ποιητικό αναλόγιο, του Ηπειρώτη λαογράφου και συγγραφέα Χρήστου Τούμπουρου, παρουσιάζει η Ηπειρώτισσα δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Παπακώστα.
Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα αποτελούν οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», που εδώ και επτά χρόνια ενσωματώθηκαν στην «Πίτα του Ηπειρώτη», αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους. Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσορίζουν τους Θεσσαλούς και την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής "Η Πανθεσσαλική Στέγη", που με πάνω από διακόσιους χορευτές θα ξεσηκώσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και ένταση Θεσσαλικούς χορούς. 
Στην κορύφωση της γιορτής, οι θεατές γίνονται πρωταγωνιστές, χορεύοντας στον ίδιο, μεγάλο κύκλο των Ηπειρώτικων χορών…

*Ένα video του Ηπειρώτη μουσουργού και σκηνοθέτη Νίκου Παπακώστα για τα 80 χρόνια της Πανηπειρωτικής και τα 35 χρόνια της Πίτας του Ηπειρώτη, με μουσική επένδυση από ζωντανές ηχογραφήσεις της Ηπειρώτικης κομπανίας των ''Λαλητάδων'', ενός από τα σπουδαιότερα παραδοσιακά μουσικά σχήματα.
Συμμετέχουν και μιλούν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, για τη Πανηπειρωτική αποδημική συνάντηση-θεσμός, τη Πίτα του Ηπειρώτη και τα 80 χρόνια λειτουργίας και δράσης της κορυφαίας αποδημικής ηπειρώτικης οργάνωσης, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.