Η Αλβανία χώρα παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών

[ ARti news / Ήπειρος / 18.03.17 ]

Η έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου Europol, καθώς και η ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για το 2016, χαρακτηρίζουν την Αλβανία χώρα παραγωγής και διακίνησης φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη, καθώς και διάδρομο διακίνησης άλλων «σκληρών» ναρκωτικών.

 Η Europol σημειώνει ότι η Αλβανία αποτελεί την βασική πηγή του λαθρεμπορίου της φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη και διάδρομο μερικών άλλων ειδών επεξεργασμένης κάνναβης με καταγωγή από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και της ηρωίνης από το Πακιστάν.

Η δεύτερη έκθεση, εκείνη του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενισχύει τη διαπίστωση, σημειώνοντας ότι η Αλβανία παραμένει μια σημαντική χώρα για την μαριχουάνα και διάδρομος για την κοκαΐνη και ηρωίνη, με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά.

Επικαλούμενη στοιχεία της ίδιας της αλβανικής αστυνομίας η έκθεση παρουσιάζει και το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι κατά το 2016 η αλβανική αστυνομία κατάσχεσε 30.14 τόνους κάνναβης. Αντίστοιχα, τα αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η ελληνική αστυνομία κατάσχεσε τους τελευταίους μήνες περίπου δέκα τόνους κάνναβης, αλβανικής προέλευσης , ενώ στην Ιταλία κατασχέθηκαν άλλοι 11 τόνοι.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτεροι πόροι παράνομων εσόδων στην Αλβανία είναι το λαθρεμπόριο, η διαφθορά των κρατικών λειτουργών και η απάτη. Προσθέτει, ακόμα, ότι η Αλβανία αποτελεί τη βάση απ’ όπου το οργανωμένο έγκλημα εξαπολύει τη δράση του σε άλλες χώρες, μέσω των οποίων εξασφαλίζει τα παράνομα κέρδη του, ενώ τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες «ξεπλένονται» εύκολα στην Αλβανία, κυρίως με αγορές ακινήτων.