Ενιαίο μέτωπο για την προστασία της φέτας

[ ARti news / Ήπειρος / 12.01.18 ]

Ενιαίο μέτωπο, για την προστασία της φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), συγκροτούν τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγοί, συνεταιριστικές οργανώσεις, γαλακτοβιομηχανίες και λοιπές τυροκομικές μονάδες της Ηπείρου. Αυτό συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στην Περιφέρεια Ηπείρου, κατά την οποία έγινε διεξοδική συζήτηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από εισαγωγές γάλακτος στην παραγωγή των ανωτέρω προϊόντων, που απειλούν τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, των τυροκομικών μονάδων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Η βασική κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι φορείς της Ηπείρου, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, επικεντρώνεται στο αίτημα για νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αφαιρείται το δικαίωμα παραγωγής προϊόντων Π.Ο.Π. σε κάθε γαλακτοκομική επιχείρηση που εισάγει γάλα.

 Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 «Για να προστατέψουμε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της φέτας και των κίτρινων τυριών, ζητάμε όπως όποιος εισαγάγει πρόβειο γάλα απ΄ έξω, που είναι νόμιμο, να μην έχει δικαίωμα κατοχής κωδικού για παραγωγή ΠΟΠ φέτας ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ίδιο να ισχύει και για όσους έχουν εργοστάσια στο εξωτερικό, καθώς και αυτοί δημιουργούν μια στρέβλωση στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διαλέξει ο καθένας αν θέλει να παράγει προϊόντα που έχουν την προστασία ΠΟΠ, ή δεν θέλει. Δεν μπορεί και να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή, να φέρνει γάλατα άλλης ποιότητας από το εξωτερικό, και να συμμετέχει και στα ΠΟΠ προϊόντα της πατρίδας μας».

 Όπως εξήγησε μάλιστα, γίνεται λόγος και για περιπτώσεις κατά τις οποίες εισάγεται πρόβειο γάλα από το εξωτερικό, το οποίο επεξεργάζονται μονάδες εντός Ελλάδος και στη συνέχεια το παραγόμενο τυρί εξάγεται ως λευκό και με τη χρήση του κωδικού που διαθέτουν οι εν λόγω επιχειρήσεις διατίθεται στις αγορές ως «φέτα».

 Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση - που μέχρι τώρα δεν αφορά επιχειρήσεις της Ηπείρου - τότε υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο, να υπάρξει παρέμβαση ξένων χωρών κατά των ελληνικών Π.Ο.Π. προϊόντων, με το αιτιολογικό ότι αυτά παράγονται με γάλα από τη Γαλλία, τη Σαρδηνία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος των εισαγωγών γάλακτος, είναι η μείωση των τιμών παραγωγού. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, πρέπει να στηριχθεί ο Έλληνας παραγωγός. «Δεν μπορεί με το 0,88 ευρώ/ανά κιλό αυτή τη στιγμή να παράγεται φέτα. Ένα κιλό φέτα θέλει πέντε κιλά γάλα. Δεν μπορεί να ακούμε ότι πουλιέται φέτα στο εξωτερικό με 4 ή 3,90 ευρώ το κιλό. Τα κόστη της φέτας είναι στα 6 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι τα άλλα δεν είναι φέτα. Πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς είτε είναι οι κτηνοτρόφοι, είτε οι τυροκόμοι, από την απάτη και τη χρήση της ΠΟΠ χωρίς να είναι, γιατί αυτά τα προϊόντα απαιτούν ελληνικό γάλα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

 Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι η σημερινή συνάντηση έγινε μετά την πρώτη συζήτηση που είχε γίνει για το θέμα, στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, με σκοπό να ξεκινήσει η Ήπειρος, που δεν εισάγει γάλα από το εξωτερικό, να αναδείξει το θέμα, ώστε να μπει τάξη σε όλη την Ελλάδα και να γίνει νόμος του κράτους και συνέχισε: «Εφόσον εισάγεις γάλα από το εξωτερικό, δεν έχεις κωδικό ΠΟΠ, ειδικά στην φέτα που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα του γάλακτος».

ΑΠΕ