Γιγάντιο άγαλμα του Φαραώ Ραμσή ΙΙ

[ ARti news / Κόσμος / 11.03.18 ]

Αιγύπτιοι εργάτες και τεχνικοί εργάζονται εκτελώντας με χειρουργική ακρίβεια και μεγάλη προσοχή τις κινήσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού θησαυρού της Αιγύπτου. Αποκαθιστούν ένα γιγαντιαίο γρανιτένιο άγαλμα του Φαραώ Ραμσή ΙΙ στο αίθριο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM), κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας.  

Το άγαλμα δημιουργήθηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια στη Γκίζα. Μετακινήθηκε το 1955 στην πλατεία Bab al-Hadid κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Καΐρου, σήμερα γνωστή ως πλατεία Ραμσή. Το 2006, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Farouk Hosni αποφάσισε να μετακινήσει το άγαλμα από την πλατεία για να το προστατεύσει από τη ρύπανση. Μετά την αποκατάσταση, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, ο γιγαντιαίος Φαραώ θα μετακινηθεί στον τελικό χώρο ανάπαυσης στο αίθριο του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου. 

 Η μεταφορά του γιγαντιαίου αγάλματος έγινε πριν από λίγους μήνες στο εργαστήρι του νέου μουσείου. Ήδη στο χώρο έχουν τοποθετηθεί και άλλοι θησαυροί όπως η 17 τόνων στήλη του βασιλιά Merneptah.  

Συνολικά το μουσείο θα φιλοξενήσει πάνω από 100.000 θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου, αλλά το άγαλμα του Φαραώ θεωρείται πως θα γίνει ο «σταρ» των εκθεμάτων