Αναζήτηση συμβιβασμού για το χρέος στο ΔΝΤ

[ ARti news / Ελλάδα / 20.04.17 ]

Την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το χρέος επιδιώκει η κυβέρνηση και με αυτές τις οδηγίες βρίσκονται από σήμερα, Πέμπτη, στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει στην Ουάσινγκτον συναντήσεις με όλους τους κορυφαίους παράγοντες της διαπραγμάτευσης. 
Η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ανακοινώνονται την Παρασκευή και πρόκειται να επιβεβαιωθούν από τη Eurostat τη Δευτέρα, και θα δείχνουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο έχει πιάσει το στόχο για 0,5% πλεόνασμα το 2016, αλλά βρίσκεται πάνω από το 3,5%.
Πρόκειται για ένα βασικό ατού της κυβέρνησης, μαζί με την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ. Το Ταμείο παραδέχθηκε χθες, Τετάρτη, την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, αναθεωρώντας την πρόβλεψή του στο 3,3% του ΑΕΠ. 
Ωστόσο, αν και εκτιμά ότι για το 2017 τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, υποστηρίζει ότι από το 2018 και τουλάχιστον έως το 2022 οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν. 
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το ΔΝΤ έπεσε έξω -κατά πολύ- στις προβλέψεις του για το 2016, αναμένεται να αξιοποιηθεί ανάλογα από την ελληνική αντιπροσωπεία.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, η κυβέρνηση έθεσε ως στρατηγική τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μέτρα και αντίμετρα, καθορισμό πρωτογενών πλεονασμάτων και μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος, με στόχο να σταλεί μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές και να υπάρχει καθαρός δρόμος με την ένταξη της χώρας στο QE και την έξοδο στις αγορές εντός του έτους.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι συζητήσεις στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι προχωρημένες και εναλλακτικά κείμενα έχουν ανταλλαγεί μεταξύ του ΔΝΤ, του Βερολίνου και του ESM. 

Για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας θα χρησιμοποιηθεί μία σειρά οικονομικών εργαλείων που σχετίζονται με τη διάρκεια αποπληρωμής και τη χρήση «εναλλακτικών» κεφαλαίων για τη σταθεροποίηση των επιτοκίων. Στόχος να υπάρξει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. 
Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποσά που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το τελευταίο δάνειο που είχε δοθεί στη χώρα (π.χ. χρήματα που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). 
Επίσης φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ως επιμέρους λύση η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και τα οποία δεν έχουν «κουρευτεί» (περίπου 8 δισεκατομμύρια). Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως «εγγύηση» στο ΔΝΤ. 
Επί τάπητος τίθεται και η επιμήκυνση σχεδόν κατά μία δεκαετία, μετά την ισχύουσα διάρκεια του πιο μακροπρόθεσμου κομματιού του χρέους (δηλαδή να πάει στο 2070). 
Το Ταμείο ζητά να υπάρξει ένας σαφής «οδικός χάρτης» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, με το Βερολίνο αντιθέτως να επιθυμεί ένα πιο γενικόλογο πλαίσιο.
Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος αναμένεται από το 181,3% του ΑΕΠ για το 2016 να πάει στο 162,8% του ΑΕΠ έως το 2022. 
Αυτό που αναζητείται στην Ουάσιγκτον είναι ένας συμβιβασμός.