Όχι άλλο καρκίνο στη ζωή μας για το κέδρος

[ ARti news / Ελλάδα / 08.01.18 ]

Ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος δικάστηκε στις 4 του περασμένου Σεπτέμβρη για την καταγγελία του σχετικά με την χρήση φορμόλης(φορμαλδεΰδης) στις ιχθυοκαλλιέργειες. Η φορμόλη είναι καρκινογόνος ουσία, αλλά οι εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών ισχυρίζονται ότι το σκεύασμα είναι νόμιμο και μία μικρή ποσότητα δεν προξενεί ζημιά. Όμως, αυτοί που ισχυρίζονται για το ακίνδυνο της χρήσης της φορμόλης, διαψεύδονται από φωτογραφίες, που μαρτυρούν για την επικινδυνότητά της.  Είναι γνωστό πως η μακροχρόνια έκθεση στη φορμαλδεΰδη έχει συσχετισθεί με αυξανόμενη πιθανότητα εμφάνισης ρινικού καρκίνου και καρκίνου των ιγμορείων, όπως και στοματοφαρυγγικού καρκίνου και καρκίνου των πνευμόνων. Η Φορμαλδεΰδη είναι μια πλήρης καρκινογόνος ουσία και εμφανίζεται να ασκεί επίδραση σε τουλάχιστον δύο στάδια της διαδικασίας καρκινογένεσης.

Σε γενικές γραμμές, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι τερατώδεις βιοκοινωνίες, ανάλογες με τα ορνιθοτροφεία και τα χοιροστάσια που εκπέμπουν στο θαλάσσιο περιβάλλον απεκκρίσεις, υπολείμματα τροφών, αντιβιοτικά, και παρασιτοκτόνα ενώ η ιχθυοπαθολογία αντιμετωπίζει τα παθολογικά προβλήματα που παρατηρούνται από τις περίπου 40+ ασθένειες που παρουσιάζονται στα ψάρια ( λεμφοκύστη, επιθηλίωμα, νόσος βραγχίων, οδινίαση, νέκρωση πτερυγίων- ουράς, ιχθυοφθειρίωση, δακτυλογυρίαση, εργασίλωση, δερματίτιδες, σκελετικές παραμορφώσεις, δυσμορφισμός, δονακίωση, παστερέλλωση, εγκεφαλίτιδα, λιπώδης εκφύλιση ήπατος κ.λ.π.) με φάρμακα το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διαφεύγει στο θαλασσινό νερό.
Μετά απ’ όλα αυτά διερωτάται κανείς για ποιο λόγο η δικαιοσύνη εκδίδει μια απόφαση εναντίον του Χρήστου Λοβέρδου Στελακάτου σύμφωνα με την οποία αν δημοσιεύσει οτιδήποτε σχετικά με τις καταγγελίες του για τη χρήση της φορμόλης κ.ά. θα υποστεί τρίμηνη φυλάκιση και 500 ευρώ πρόστιμο; 

ixthyokalixthyokalixthyokalixthyokalixthyokal